Olvasási idő: 3 perc

Ez az IDE egy Microsoft által fejlesztett MIT licenc alatt kiadott termék. Windows, Mac és Linux platformra. A VSC az Electron nevű keretrendszerre épül, amivel asztali környezetben lehet Node.js alkalmazásokat fejleszteni. A Node.js-ről röviden annyit, hogy Github-on folyik a fejlesztése. 2009-ben jelent meg a fejlesztő piacon, mint fejlesztő eszköz, JavaScript alapokon. De maradjunk a VSC-nél. Egy igen jól testre szabható és beállítható eszköztől van szó, amihez rengeteg kiegészítőt készítettek. Ennek felsorolását el sem kezdem itt egy link amit érdemes meglátogatni: https://marketplace.visualstudio.com/VSCode.

Aki programozik bármilyen program nyelven mindenképpen érdemes kipróbálnia a VSC-t.

Letöltés, telepítés

Innen tölthető le: https://code.visualstudio.com/. Egyből Linux alatt rpm és deb kiterjesztést is felajánl az oldal. A download oldalon pedig Windows, Linux, Mac verzió is elérhető.

Telepítés a szokásos terminálos megoldás. A letöltött .deb fájl könyvtárában használható az apt install -F parancs. A sudo használatával, mivel telepítéshez root jogok szükségesek. Az -F paraméter jelzi, hogy fájlból történik a telepítés. Az ls paranccsal lehet listázni a a könyvtár tartalmát.

~ls
code_1.46.0-1591780013_amd64.deb

~sudo apt install -f ./code_1.46.0-1591780013_amd64.deb 

Jöhet a SUDO jelszó. És indul is a telepítés. Amint véget nincs, mint kiadni a következő parancsot:

~code

És már el is indult a program, a képen látszik, hogy nálam már telepítve van pár kiegészítő.

Visual Studio Code első indítás.

Kiegészítők

A bal oldalon levő ikonsorban az Extensions-ra kattintva jelenik meg a kereső felület. Itt lehet kezelni is a kiegészítőket, lehet telepíteni, eltávolítani, vagy letiltani. A listában levő elemekre kattintva a jobb oldali területen több információ jelenik meg az adott kiegészítőről.

Visual Studio Code kiegészítők telepítése.

Kiegészítőnként eltérő a megjelenő információs ablak. A c++ kiegészítő esetében komplett weboldal jelenik meg. Ami számos linket tartalmaz, amik már a böngészőben nyílnak meg.

Projektek kezelése

Az Explorer ikonra kattintva, jelenik meg a projekt könyvtárak kezelő felülete. Itt lehet hozzáadni könyvtárakat, vagy fájlokat. Üres helyen jobb egér gombbal kattintva az alap menü jelenik meg, egy adott könyvtáron jobb egér gombbal kattintva viszont már egy összetettebb menü.

Visual Studio Code projektek kezelése.

A képen látható, hogy én már használok pár könyvtárat. Nemcsak program nyelvenként kezelem külön a dolgokat, hanem fejlesztő eszközönként is.

Üres helyen kattintva megjelenik egy egyszerű menü. Amiben hozzá lehet adni bármilyen könyvtárat. Lehet keresést indítani a hozzáadott könyvtárakban. És le lehet tölteni az aktív könyvtárat.

Ha egy adott könyvtáron van jobb egér gomb nyomva, akkor egy több lehetőséget tartalmazó menü jelenik meg. Itt lehet például fájlt vagy könyvtárat hozzáadni a forrás könyvtárunkhoz. De az adott könyvtár beállításait is itt lehet beállítani.

Kezdődhet is a fejlesztés, programozás

A VSC használatával egy nagyon jó eszközt ismertem meg. Kicsit sajnálom is, hogy nem használtam már a kiadása óta. De most ezt bepótolom, mivel jelenleg ezt használom minden programozáshoz. Mint PHP, C++, Arduino, ESP, JAVA. És ez egy igen kis része a programnak, csak pár kiegészítő. De ennél sokkal több nyelvet támogat. Így bátran ajánlom mindenkinek.

IDE kategória további bejegyzései:

 • ESPHome telepítése Debian-ra
  Olvasási idő: 6 perc Az ESP8266 és ESP32-es kontrollereknek rengeteg programozás megoldása létezik. A legismertebb az Arduino IDE használatával c-ben programozni, így egyedi megvalósításokat…
 • PlatformIO telepítése VSC-re Debian-on
  Olvasási idő: 2 perc Ebben a rövid bejegyzésben a PlatformIO telepítését mutatom meg Visual Studio Code alá. Néhány érdekesség a PlatformIO-ról, aminek a háterében…
 • Atom telepítése Debian-ra
  Olvasási idő: 3 perc Az ATOM nem más mint egy hekkelhető szövegszerkesztő. Hivatalosan egy nyílforrású szöveg és forráskód szerkesztő. Amit a GitHub finanszíroz és…
 • Visual Studio Code telepítése Debian-ra
  Olvasási idő: 3 perc Ez az IDE egy Microsoft által fejlesztett MIT licenc alatt kiadott termék. Windows, Mac és Linux platformra. A VSC az…
 • Arduino pro IDE telepítése Linux-ra
  Olvasási idő: 4 perc Arduino programozására eddig a sima Arduino IDE-t használtam. Viszont rátaláltam egy egy alfa kiadásra ami már 2019 októberében megjelent. Jelenleg…
 • Apache netBeans telepítése, Debian 10 (Buster)-re
  Olvasási idő: 2 perc Egy jó ideig nem kellet használnom a netBeans-t. Így csak a napokban vettem észre, hogy mi történt vele. Jelenleg elérhető…
 • Debian 8 upgrade to 9 leírás
  Olvasási idő: 3 perc Mindenféleképpen ajánlott a váltás, főleg deszktop környezetben, hiszen számos biztonsági csomag érkezett menet közben a jessie-hez is. Annak aki folyamatosan…
 • Debian 9 “stretch”
  Olvasási idő: < 1 perc Eljött a kilencedik kiadás, ami a “Stretch” nevet kapta. Ami egy lila polip a Toy Story nevű gyerek animációs filmben….