Olvasási idő: 4 perc

A Raspbian nem más, mint egy Raspberry-re fejlesztett operációs rendszer. Ebben cikkben bemutatom pár egyszerű lépéssel hogyan lehet a lapkánkba életet csiholni. Semmi bonyolultság nem kell hozzá csak néhány egyszerű parancs meg egy másik eszköz ahol az SD kártyára írjuk az alap rendszert.

Mivel a Raspberry egy igen jól programozható eszköz és egyre elterjedtebb így mára már rengeteg megoldással találkozhatunk. Én viszont szeretem azt, ha magam csinálom meg amit csak szeretnék. Még mielőtt megvettem volna a PI-t már teljes elképzelésem volt, hogy mi mindenre fogom használni. Ezt itt csak azért írtam le, hogy tisztában legyen minden olvasó azzal, hogy nem egyből egy grafikus felületet használó megoldást fogok itt közzé tenni. Kezdjük a letöltéssel, majd az SD kártyára írással, és az indítással. Végül pár alap beállítás következik

Raspbian Lite

Kezdjük a letöltéssel katt. a linkre: raspbian-lite. Majd töltsd le a RASPBIAN-JESSIE-LITE.ZIP fájlt. Letöltés után csomagold ki. Nos idáig nem gondoltam bele, de én Linuxot használok így itt is azokat a lépéseket láthatod amiket én végeztem. És az remélem elvárható, hogy egy kicsomagolást másolást nem kell tovább részletezni. Kicsomagolás után lesz egy dátum-raspbian-jessie-lite.img fájlod. És miért lite? Mert a fentebb már leírt okok itt kezdenek érvényesülni, nem egyből kapunk meg mindent amit a Rspbian-ba beletettek csak szépen sorban. Nos megvan az img fájl amit csak ki kell írni a kártyára. Mekkora kártyára? Erről rengeteget lehet olvasni, alap kérdés mire akarod használni a PI-t. Ha médiabox is lesz egyben és otthoni automatizálást és vezérlést is fog végezni még akkor is elég lesz egy 8GB-os kártya. Hiszen a médiabox úgyis külső eszközről fogja lejátszani a fájlokat.

SD kártyára írás

Megvan mit írunk mire írjuk ki, már csak az kell, hogy hogyan. Itt a gyári leírás: kiírás. De vegyük azért át lépésről lépésre. Először is indítsunk egy terminált. Navigáljunk abba a könyvtárba ahol az img fájl található. Ha megvan a következő parancsra van szükség :

df -h

a parancssal megkapjuk a csatlakoztatott eszközöket a csatolási pontok neveivel. Érdemes úgy csinálni, hogy mielőtt az SD-kártyát a gépedhez csatlakoztatnád kiadod a parancsot, majd átunna is. Ez azért jó, mert így egyből látod az SD kártya csatlakoztatási paramétereit. Nem kel találgatni, főleg, ha sok partíciód van alapból is. Beazonosítás után jöhet a leválasztás, hogy a partícióval tudjunk dolgozni. Ez a következő paranccsal érhető el:

 umount /dev/sdb1

Majd jöhet a következő parancs:

 dd bs=4M if=2017-01-11-raspbian-jessie-lite.img of=/dev/sdb1

Ami kiírja a nyers képfájlt. Íme az én kimenetem:


Ha minden rendben ment akkor nem volt semmi hiba üzenet és a kártyára írás megtörtént. A példában a 16GB-os kártya volt a cél. Ami sdb1 névvel volt elérhető. Különböző rendszereken más elérése is lehet a SD-kártyának a fenti kimenet csak példaként került ide.

Első bekapcsolás

Itt jön jól a dobozban kapott papír egyike mely tartalmazza a felhasználó nevet és a jelszót. De mielőtt ide eljutnánk pár lépés még hátra van. SD kártya behelyez HDMI kábellal összekötés monitorral, vagy TV-vel. És egy USB billentyűzet, de ez csak most kell legalábbis nálam csak egyszer volt használatban kb. 5 percig. Ja és ami a legfontosabb egy telefon töltő ami legalább 1A-t tud leadni. Mindent bedugni a helyére és már indul is a kicsike, a kijelzőn láthatóak a bootolás alatti adatok. Majd megjelenik a logon képernyő ahova be kell írni a felhasználó nevet ami: pi és a jelszót ami: raspberry. A dobozban található papír említ még egy parancsot: stratx. Mivel a LITE let felrakva így még nincs grafikus felület csak konzol. Még hátra van 2 lépés.

Alap beállítások

Első lépés futtassuk a következő parancsot:

 passwd

Ez az első biztonsági lépésünk ezzel megváltoztatjuk a jelszavunkat az eszközön. A véleményem, hogy mindenképpen érdemes megváltoztatni a jelszavat. Majd egy másik hasznos parancs:

 sudo raspi-config

Ez már egy komolyabb menürendszerrel eltátott beállító program. Navigáljunk az 1-es pontra majd Enter ezzel a tejes SD kártya birtokába jut a rendszer. Utána jöhet a a jelszó megváltoztatása, ha még nem tettük volna meg a legelső lépésként. majd be a 5-ös menüpontba ott pedig SSH engedélyezése P2-es menüpont a YES-re kell navigálni. Ha mind ez mag van a FINISH-re navigálva véglegesíthetőek a beállítások. Újraindulás után állítsuk be a WiFi-t. Eredeti leírás itt. A raspberrypi.org-on rengeteg leírás található szinte mindenre van valami dokumentáció, érdemes gyakran ellátogatni az oldalra.

Elsö parancs:

 sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

A képen látható módon kitölteni WiFi hálózati név, jelszó. Azaz ssid=”hálózati név” psk=”jelszó” értelemszerűen az otthoni WiFi beállításai szerint. Íme a kép:


Szerkesztés végeztével CTRL+X, majd Y, majd ENTER. Végezetül:

 sudo wpa-supplicant

és

 sudo reboot

Újraindulás után pedig jöhet a teszt:

 ifconfig wlna0

Ha minden jól ment hasonló kimenet lesz az eredmény csak más IP-vel.

Végre szabadon

Jöhet a következő szint. Már nem kell a TV-n lógnia, nem kell billentyűzet sem. Ez alól kivétel, ha valaki olyan médialejátszót szeretne amelyik HDMI kábellel csatlakozik valamilyen megjelenítő eszközhöz. Nos én nem ilyet akarok, hanem egy LCD érintőképernyős kijelzővel kiegészülve, teljes ház vezérlés beiktatása online rádióval, és persze médiabox szolgáltatással, automatizált FTP letöltéssel falba építve. De ne haladjunk ennyire előre. így most jöhet a leállítás a következő paranccsal:

 sudo init 0

Leállás után kell keresni egy biztonságos helyet ahol jó a WiFi vétel és nem zavar senkit a cucc. Ha megvan a hely 5V-táp konnektorba indulás után pedig csatlakozás egy másik PC-ről putty segítségével, persze más SSH kliens is jó. Nem kell más csak a PI IP címe ami meg is volt már egy kicsivel feljebb. És csatlakozni a 22-es porton. Íme így:


Most már szabadon elérhető bármilyen eszközről, pl. Android JuiceSSH. További leírásaimban egyre több dologgal ruházom fel a PI-t. Már most megvan a rendszer neve CrystalPi. Ezekkel az alapbeállításokkal elérhető, hogy az eszközünk csatlakozik a saját WiFi hálózatunkhoz, nem a kommersz jelszót használja, és most már SSH segítségével bármikor elérhető.

Raspbian kategória további bejegyzései:

 • Glances telepítése Raspberry Pi-re
  Olvasási idő: 2 perc A Glances segítségével egy helyen tudod a lehető legtöbb információt kinyerni, ellenőrizni a számítógépről. És mindezt nem csak lokálisan, hanem…
 • Home Assistant telepítése Raspberry Pi-re
  Olvasási idő: 2 perc A Home Assistant egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver az otthoni automatizáláshoz, amelyet az intelligens otthoni eszközök központi vezérlőrendszereként terveztek….
 • Konyha LED szalag vezérlés — ESPEasy, loLin
  Olvasási idő: 6 perc Végre ismét egy megvalósított projektet tudok ide közzétenni, nemcsak próba panelen van összerakva, hanem be is van építve. Méghozzá egy…
 • miniDLNA telepítése Raspberry Pi-re
  Olvasási idő: 3 perc A miniDLNA egy média szerver, amivel videót, MP3-at lehet stream-elni hálózaton, sőt még képeket is meg lehet osztani. Amikor elkezdtem…
 • ProFTPD telepítése Raspberry Pi-re
  Olvasási idő: 2 perc A Raspberry-re olyan FTP szervert kerestem, ami egyszerű, nem kell állítgatni, paraméterezni. Csak telepítem és egyből használható. Hát a ProFTPD…
 • Alap szoftverek Raspberry Pi-n
  Olvasási idő: 5 perc A Buster a legnagyobb SD kártyára tehető verziója alapból jól fel van készítve. Szinte minden csomag benne van ami egy…
 • Raspbian Buster telepítése Raspberry Pi-re
  Olvasási idő: 8 perc A lehető legegyszerűbben lehet telepíteni a Buster-t. Így ezt már tényleg bárki meg tudja csinálni, nem kel semmitől tartani. Így…
 • Végre December, Domoticz karácsonyi világítás vezérlés
  Olvasási idő: 5 perc Végre olyan bejegyzést osztok meg ami ilyenkor napi használatba kerül. Ez nem más mint a ház elő teraszán levő LED…