Olvasási idő: 4 perc

A domoticz egyik legnagyobb erőssége az MQTT támogatás. Maga az MQTT nem más mint szabványos kommunikációs protokoll gépek között. Nem véletlenül gépek között, mert ma már szinte mindenféle eszközt neveznek okos eszköznek, ezek nagy százaléka is MQTT protokollon kommunikál. Az az írás nem magával a protokollal foglakozik, hanem csak a razberry-re való telepítéssel és teszteléssel. És végül a domoticz-al való használattal.

MQTT telepítése Raspbianra

A címsorból kiderül, hogy a szokásos módon én Raspbian Jessie-t használok a Pi-men. És SSH kapcsolódással csatlakozok a rendszerhez, nincs szükség grafikus felületre. Persze lehet úgy is terminálban.

Csináljuk telepítsünk MQTT brókert, és klienst a Pi-re.

Először kezdjünk ezzel, amivel a rendszer naprakész lesz:

apt-get update & apt-get upgrade

A következő paranccsal telepíthető az MQTT raspberry-re:

apt-get install mosquitto mosquitto-clients

Ha minden hiba nélkül rendbe végig futott, akkor mér van is egy használható MQTT protokollt kezelő raspberry Pi-nk. Ellenőrizni a következő paranccsal tudjuk:

/etc/init.d/mosquitto status

Ha minden rendben akkor láthatjuk, hogy aktív. Használható még a stop, és start paraméter is, értelemszerűen leállítható és indítható a démon. Linux rendszer alatt service, vagy démonként hívják a futó szolgáltatásokat, alkalmazásokat.

Domoticz kapcsolódás MQTT-hez

Nincs más hátra be kell állítani az MQTT elérését a domoticz alatt is. A domoticz telepítéséről itt olvashatsz. Nem kell más csak böngészővel csatlakozni a domoticz-ot futtató gép IP, és port címére. Itt egy példa: http://192.168.1.15:8080. Ha ez megvan akkor csak a [Beállítás/Hardver] menüt kell használni és a lenti képen látható módon kitölteni az adatokat, utána használni a [Hozzáadás] gombot.

  • Név: egyedi név amivel azonosítva van a hardver
  • Típus: itt lehet válogatni a különböző hardver típusok között, jelen esetben az MQTT Client Getaway with LAN interface kell
  • Távoli cím: itt localhost, mivel egy gépen van a domoticz és az MQTT is, ha ez nem így van akkor IP cím, vagy hosszt nevet kell beírni
  • Port: 1883, rendszerint ez az alapértelmezett, ezt kell megadni az eszközökön is
  • Felhasználónév, Jelszó abban az esetben, ha a csatlakozást biztonságosabbá akarjuk tenni
  • Publish Topic: alapértelmezetten out, nem teszteltem még más beállítással
  • CA Filename: alapértelmezetten üres, én nem használtam még

Jöhet a próba

Nincs más hátra, nézzük megkapja-e az adatokat MQTT-vel. A domoticz-ban a [Beállitás/Napló] menüt használva élőben monitorozhatjuk a forgalmat. Adjuk ki a következő teszt parancsot:

mosquitto_pub -h localhost -t "domoticz/in" -m '{ "idx": 100 "nvalue": 0.00, "svalue": "20" }'

Értelemszerűen, ahol nem localhost-on van a 2 rendszer ott, IP, vagy hosszt név szükséges. A tesztelésnél én az IDX-et direkt 100-as számmal írtam, hogy ne adjak semmihez értéket érdemes akkora számmal dolgozni ami biztos nincs kiosztva a domoticz-ban. A lenti képen látható a naplóban a kommunikáció eredménye:

A naplóban látható, hogy beérkezett az adat, csak nincs ilyen idx még felvéve. Így már biztosak lehetünk, hogy a kommunikáció működik.

A következő oldalon pedig megmutatom, hogy lehet felvenni a Dummy hardvert, és virtuális eszközöket, a további teszteléshez.