Olvasási idő: 6 perc

Végre ismét egy megvalósított projektet tudok ide közzétenni, nemcsak próba panelen van összerakva, hanem be is van építve. Méghozzá egy konyha szekrény felső részén van végig vezetve 5m LED szalag. Működését tekintve, mozgásérzékelő adja a jelet Raspberry Pi-re ahol Domoticz gyűjti és a vezérlést is végzi egy ESP segítségével. Minimális forrasztással lett megoldva, persze egy kis panel kellett a FET-nek amin keresztül történik a LED szalag vezérlése. És egy kis extra, mivel a garázsban kapott helyet a doboza, így egy DS18B20-as hőmérséklet szenzor is be lett építve, így a garázst is lehet monitorozni.

Az ötletről

Nos az alapötlet nagyon egyszerű, amikor valaki sötétben kimegy a konyhába ne keljen a kapcsolót keresgélni, a LED szalag automatikusan kapcsoljon fel. Persze a lényeg, hogy a vezérlés legyen elérhető bármilyen otthoni okos eszközről. És egy kis extra a felkapcsolás dimmelhető legyen, azaz beállítható legyen a fényerő. Amit arra használok, hogy ne egyből teljes fénnyel legyen a világítás. És ráadásul a dolog adta magát, a konyha szekrény kialakítása pont olyan, hogy a mennyezet felé irányítva be lehet szerelni egy LED szalagot rejtetten.

Szükséges alkatrészek

A szükséges alkatrészek listája a teljesség igénye nélkül. A LED szalag 5V-os, de bármilyen típus megfelel, én már egy ideje egy 5V 8A-es tápegységet használok amiről megy az ESP és a LED szalag. Plusz további eszközöket is rá tudok kötni majd a későbbiekben.

  • mozgásérzékelő állítható fényérzékenységgel, hogy ne keljen egy külön fényérzékelő szenzor
  • relé 220v-os pl.: ebay
  • FET IRFZ44N 49A 55V adatlap
  • ellenállás 4,7 kOhm
  • DS18b20 szenzor
  • vezetékek a rendszer kiépítéséhez
  • LED szalag jelenleg 5V-os
  • csatlakozók a FET panelhez
  • ESP8266 nodeMcu ami kapcsolást végzi
  • raspberryPi amin fut a Domoticz

És végül néhány kép az alkatrészekről.

Felépítés, működés

A bekötés nagyon egyszerű. A hőmérséklet szenzor a szokásos ellenállással. A ESP lapka direkt a VIN bemeneten kapja meg az 5V-os tápot. A FET szintén ellenállással bekötve egy kimenetre. Ami lényeges az a 220V-os relé amit a mozgásérzékelő kapcsol és ez lesz a LED felkapcsoló jele. Ebben a projektben ez a fő jel amit fel fogok használni. Ezzel lesz majd automatikus az egész LED vezérlés. Így minden egy tápegységről fog menni. Ami egy 5V 8A-es egység. A 220V-os relé miatt mindenképpen egy zárt elektromos dobozba szereltem az egészet.

A működése nagyon egyszerű a a mozgás érzékelő adja a jelet a relén keresztül az ESP továbbítja a Domoticznak, ami feldolgozza és a megfelelő szkriptet lefuttatja utána egy kapcsolót felkapcsol ami vezérli a LED-et. Ez a felkapcsolás az ESP-vel történik a FET a végső eszköz ami a LED-et vezérli. A hőmérséklet szenzor jelét pedig csak tovább küldi az ESP a Domoticznak.

Domoticz espEasy kapcsolat

Két dolog szűkséges a szoftveres működéshez az egyik az espEasy egy ESP WiFi-s eszközön a másik pedig a Domoticz. Egy régebbi bejegyzésben írtam az espEasy beüzemeléséről. Itt pedig a Domoticz MQTT telepítéséről.

Domoticz beállítása

A LED vezérlése a Domoticzban hozzáadott kapcsolón keresztül történik, beállítás után ezzel a kapcsolóval lehet is vezérelni a LED-et.

A kapcsoló beállításai a képen láthatóak. A beállított IP cim az ESP címe, a be és kikapcsolási parancsokat küldi a WiFi-s eszköznek. Az eszköz Domoticz azonosítója a 25-ös lett. Ezt az IDX-ez kell beállítani majd az ESPEasy-ben.

Mivel a LED FET-je a 12-es GPIO-ra van csatlakoztatva, a parancsban is az van. Így amikor a kapcsoló aktiválva van a Domoticz felületén akkor a LED is felkapcsolódik a megfelelő paraméterek alapján. A PWM paranccsal lehet fédelni a kimenetet. a lenti parancs felkapcsolja a LED szalagot a teljes fényerőre 1 másodperc alatt. A kikapcsolás fordított teljes fényerőről kikapcsolja 350 milliszekundum alatt. ESPEasy GPIO parancsokról itt olvashatsz bővebben.

http://192.168.1.73/control?cmd=PWM,12,1023,1000

A mozgásérzékelőhöz is kell egy kapcsoló, ennek az állapotát fogom felhasználni a LED vezérléshez.

A beállítása nagyon egyszerű, ez látható a képen. A Domoticz azonosítója a 43-as lett. Neve “Konyha PIR szenzor“.

ESPEasy beállítása

Jelenleg csak a két bemenet van felprogramozva. Egy hőmérséklet szenzor, és egy kapcsoló.

Ezzel az ESP már kész is van, fogadja a mozgás érzékelő és a DS szenzor jelét, a hőmérsékletet 5 percenként a relé állapotát minden jel változáskor elküldi. A 12-es GPIO portra kötött LED szalagot pedig a beérkező paraméterek alapján vezérli, annak nem kell külön rekordot létrehozni.

Ezzel az alkatrészek összeállítása elkészült, mindent a helyére szereltem, jöhet az automatikus vezérlés beállítása. A következő oldalon már csak pár lépést írok le és kész konyha felső LED világítása.

gyors teszt, automatikus szkript készítése