Olvasási idő: 6 perc

Az ESP8266 és ESP32-es kontrollereknek rengeteg programozás megoldása létezik. A legismertebb az Arduino IDE használatával c-ben programozni, így egyedi megvalósításokat lehet kialakítani. Szintén nagyon támogatott az ESP Easy firmware amit feltöltés után kell konfigurálni. Kezdőknek talán ez a legjobb választás. De van még a TASMOTA szintén egy firmware felötlés után testre szabható megoldás, vele számos nagy gyártó eszközét is lehet klónozni. És még számos megoldás ESPurna, MicroPython. Ez a bejegyzés az ESPHome telepítését és első használatát ismerteti Debian alatt.

ESPHome rövid ismertető

WiFi-s mikrokontrollereket lehet vele kezelni legismertebbek: ESP8266, ESP32. Az első program feltöltés mindenképpen kábeles a kontroller USB portján keresztül, de utána már működik vezeték nélkül is. Ez az OTA frissítés. Több módon lehet létrehozni firmware-t, amit fel kell tölteni az eszközre. Lehet pancssorból is, de van webes Dasboard-ja is. Én ezt kedvelem jobban, itt is ezt fogom bemutatni egy egyszerű példán keresztül.

Az ESPHome dokumentációja itt található. Felsorolhatatlan mennyiségű eszközt támogat. Szenzorok, kijelzők, relék, világítás, kapcsolók. A programozásához minden eszközhöz van egy alap kód. Kód igen, mert alap programozásra szükség van. Az elkészített leíró fájlból készül el a firmware amit fel lehet tölteni a kontrollerre.

De mire jó ESPHome?

Alapból a kontrollerhez csatlakoztatott szenzorok olvasására, relék vezérlésére, LED szalagok vezérlésére használható. Mivel van saját web oldala, így közvetlenül is lehet vezérelni. De a legnagyobb erőssége a Home Assistant-hoz való kapcsolatában van. Ez az amiért olyan jól lehet használni. Maga a kontroller csak egy be illetve kimenetnek fogható fel a HA-ben felvett integrációk között. És csak végrehajtja a kiadott vezérlési parancsokat. Vagy átadja az általa begyűjtött adatokat. Magát az okos vezérlést a HA végzi. Így könnyen illeszthető az okos rendszerbe, mint bármilyen gyári okos eszköz.

Telepítés előkészítése

Ahhoz, hogy az ESPHome-t fel tudjuk telepíteni szükséges pár alkalmazás a Debian rendszeren. Vagy bármely más OS-en. Ezek a Python, és PIP.

Minden telepítés előtt, főleg ha nem rendszeresen frissíted a rendszeredet add ki a lenti parancsokat:

sudo apt update && sudo apt upgrade 

Python3 telepítése:

sudo apt install python3

PIP3 telepítése:

sudo apt install python3-pip

Verziószámok ellenőrzéshez add ki a következő parancsokat:

python --version
pip --version

Nálam a lenti verziók vannak jelenleg a bejegyzés írásakor:

python és pip verzió ellenőrzése

ESPHome telepítése

Az ESPHome-ot a pip-el fogjuk telepíteni és a jövőben, ha bármilyen függőségek szükségesek a firmware-k létrehozásához azt mindig pip segítségével kell majd telepíteni. Ehkez csak ki kell adni a következő parancsot:

pip install esphome

Bármikor meg lehet nézni milyen összetevők vannak telepítve a rendszerre. Csak a lenti kódot kell futtatni:

pip list

És itt a lényeg, fent van az ESPHome:

pip list parancs eredménye

Látható, hogy az esphome-dasboard is elérhető.

Egy kis előkészület

Élőszőr is lényeges, hogy egy adott könyvtárba dolgozz! Én minden programozáshoz, fejlesztéshez tartozó dolgot a Projects nevű könyvtáramban tartok. Így itt van is egy ESPHome alkönyvtár. Terminálból kiadva a lenti parancsot átváltok a megfelelő könyvtárra.

cd Projects/ESPHome

Most pedig jöhet a Dashboard indítása:

esphome config/ dashboard

Ezek után jöhet a program megírása webes felületen. Egy böngészőben meg kell nyitni ezt az oldalt: http://127.0.0.1:6052/. Ez a gépen levő ESPHome könyvtárba dolgozik jelenleg. De ha másik könyvtárban van kiadva a config parancs akkor oda dolgozik, ezt érdemes fejben tartani. Főleg sok fájl esetén, ha azokat is külön akarja valaki kezelni.

Az oldal megnyitása után a bal alsó sarokban látható a telepített ESPHome Dashboard verziója. Ami megegyezik a pip list által vissza adott adatokkal esphome verzíó: 2023.2.4.

Telepített ESPHome verzió

A leírás még nem ért véget, folytasd a következő oldalon. Ahol már az első program létrehozásáról olvashatsz. Annak feltöltődéséről és néhány technikai fogást is bemutatok.