Olvasási idő: 3 perc

Egyedi hálózati naplózás beállítása ESPEasy alatt. Ennek bemutatására készült ez a kis bejegyzés. Miért is jó ez a megoldás? Arra, hogy az ESPEasy által létrehozott üzeneteket egy szerveren tároljuk. Ezt végzi el a syslog, vagyis Raspbian alatt az rsyslog. Alapbeállításban a syslog-ba naplózza a kapott adatokat. Sokáig én is így használtam. Nem is volt ezzel gond, de amikor már három eszköz is a raspberryPi saját syslog-ját szemetelte tele akkor kerestem egy jobb megoldást. Szerencsére az ESPEasy alapból tartalmaz 0-7 ig Local nevű változót a syslog beállításokhoz. Ezt kihasználva lehet létrehozni az egyedi naplózást.

Naplózásra fel!

Ez leírás azt mutatja meg, ahogy nálam a 3 ESP eszköz be van állítva. És mindegyik külön fájlba végzi a napló bejegyzéseket. Ami közös az annyi, hogy mindegyiken ESPEasy van saját fordításos MEGA-val.

rsyslog előkészítése

Mivel a Dpomoticz a raspberry-n fut Raspbian alatt, így ezen a szerveren állítottam be az rsyslog-ot, hogy fogadja az ESPEasy által küldött napló adatokat.

Élőszőr az etc/rsyslog.conf fájlba kell beállítani az ESP eszközök azonosítását. Az első négy sor engedélyezi a hálózati naplózás fogadását az 514-es porton. A másik 3 sor az a nálam beállított ESP eszköz azonosítása és a log fájl elérési útja.

module(load="imudp")
input(type="imudp" port="514")
module(load="imtcp")
input(type="imtcp" port="514")

Local3.* -/var/log/ESP/local3.log
Local4.* -/var/log/ESP/local4.log
Local5.* -/var/log/ESP/local5.log

Átunna újraindítani az rsyslog-ot:

$ sudo service rsyslog restart

ESPEasy beállítások

Jelenleg én 3 eszköz használok azoknál be van állítva a Config fül alatt a “Unit Number” az eszköz azonosítására szolgáló név utáni szám. Ezzel azonosítom az eszközeimet a syslog-ban is. A dokumentáció javasolja, hogy legyenek különböző számon az egy hálózatra kapcsolódó eszközeink, amikor egy új eszköz beüzemelek, vagy tesztelek megkapja a sorban következő számot.

A Tools fúl alatt az “Advanced” gombra kattintva jönnek elő a speciális ESPEasy beállítások. A megjelenő rengeteg lehetőség közű most csak a “Log Settings” rész fontos.

Az IP legyen a syslog szerver címe. A syslog level többféle lehetőséget is felkínál, én csak az infót használom. A Facility a lényeges az egyedi rsyslog naplózáshoz. A fenti eszköznél maradva itt a Local3-sa beállítással kapcsolom össze a 3-as eszközzel. Ami a naplózási könyvtárban a local3.log fájlba fog írni.

A serial és aweb log most nem releváns. A weblog az a saját webes felületén képes naplózni. A serial pedig akkor használható ha az USB porton csatlakozva van az ESP eszköz például egy laptophoz. De mindkettőnek az a hátránya, hogy az adatok csak addig érhetőek el, míg a kimenetet aktívak, azaz lecsatlakozás vagy a weblog bezárása utáni újracsatlakozás után a régi adatokat nem lehet elérni. A syslog beállításával viszont a szerveren tárolva van az össze adat, amit az ESPEasy elküldött.

Ellenőrzés

Ha minden beállítás megtörtént akkor nincs is más hátra mint az ellenőrzés. A képen az általam használt 3 eszköz napló fájljai láthatóak.

És egy megnyitott naplófájl részlet. A szokásos adatformában, dátum, idő, eszköz neve, ESPEasy kimenet.

Ezzel kész is az egyedi naplózás, és nem csak akkor jön jól, ha több eszközt használ valaki. Egy eszköznél is jól jöhet hibakereséskor, hogy a log fájlban csak a saját adatait kell átnézni. Ha pedig több eszköz van akkor mindenképpen külön naplófájlt érdemes használni.

ESPEays kategória további bejegyzései:

  • ESPEasy egyedi syslog
    Olvasási idő: 3 perc Egyedi hálózati naplózás beállítása ESPEasy alatt. Ennek bemutatására készült ez a kis bejegyzés. Miért is jó ez a megoldás? Arra,…
  • Konyha LED szalag vezérlés — ESPEasy, loLin
    Olvasási idő: 6 perc Végre ismét egy megvalósított projektet tudok ide közzétenni, nemcsak próba panelen van összerakva, hanem be is van építve. Méghozzá egy…
  • ESP8266 egyszerűen, ESPEasy használata
    Olvasási idő: 5 perc Ez a cikk azoknak szól akik nem akarnak külön Arduino c-ben programozni ESP8266-ot. De szeretnék használni otthon különféle vezérkésekre, lekérdezésekre….