Olvasási idő: 2 perc

Fotodióda tesztelése Arduino Nano-val. Az általam használt dióda egy éjszakai fényt adó egységből való, így nem tudom a típusát, sem a paramétereit. Viszont egy ellenállással bekötve az Arduino analóg bemenetére ki lehet olvasni a fény által okozott változásokat. Így valamilyen szintű fénymérésre lehet használni. Nem alkalmas pontos lux meghatározásra, de a sötét és világos átmenet közötti értékek meghatározására megfelelő.

A fotodióda bekötése

A teszteléshez, és a végleges használathoz ugyanazt a bekötést használom. A képeken látható, hogy megvan a konkrét csatlakozó is amivel ki lesz építve a rendszer. És a fekete ki dobozával lesz felrögzítve az épületen kívülre.

A teszt kód

A teszteléshez az Arduino IDE 1.8.12-es verzióját használtam. A program leölhető az arduino.cc/en/Main/Software oldalról. A program nyelv referenciái pedig megtalálhatóak az arduino.cc/reference oldalon.

A tesztkód igen egyszerű. Csak az analóg bemenetet kell olvasni. A kapott értéket pedig kiírja a soros kimenetre. Annyi az extra, hogy megfordítottam az értéket, így akkor nagyobb a kapott érték amikor több fényt kap a dióda. A bekötése mehet a 3.3V-ról vagy akár az 5V-ról is. Annyi különbség, hogy az 5V-os verziónál a kapott legnagyobb szám a 1023-lehet. 3.3-nál pedig 770. A soros kimeneten lehet látni az eredményt 100 milliszekundumonként frissítve.

//2020.04.22

// photodiode  NANO
//____________________
// E       GND 
// C       A0
// C 100kOhm   3.3V
//
// min: 0  / GND
// max: 1023 / 5V
// max: 770 / 3.3V

void setup() {
 Serial.begin(9600);
}

void loop() {
 int sensorValue = analogRead(A0);

 Serial.println(770-sensorValue);
 delay(100);
}

Ezzel vége is a tesznek

Én 3.3V-on teszteltem mivel a végleges felhasználásához ez kell. Egy ESP32-re lesz bekötve és a kinti fényviszonyokat fogom mérni vele.

Arduino kategória további bejegyzései:

 • ESP8266 BMP280 teszt
  Olvasási idő: 2 perc BMP280 egy alap szenzor egy időjárás állomás elkészítéséhez. Megkapjuk tőle a légnyomást és hőmérsékletet. Ami jellemzi még kis méret, alacsony…
 • Arduino Nano BMP180 teszt
  Olvasási idő: 4 perc BMP180 egy alap szenzor egy időjárás állomás elkészítéséhez. Megkapjuk tőle a légnyomást, hőmérsékletet, és még a tengerszint feletti magasságot is….
 • Arduino Nano fotodióda teszt
  Olvasási idő: 2 perc Fotodióda tesztelése Arduino Nano-val. Az általam használt dióda egy éjszakai fényt adó egységből való, így nem tudom a típusát, sem…