Olvasási idő: 5 perc

A Buster a legnagyobb SD kártyára tehető verziója alapból jól fel van készítve. Szinte minden csomag benne van ami egy normál használathoz kell. De azért vannak hiányosságok néhány cél programot utólag kell telepíteni. Ezek száma típusa nagyban függ, hogy mire használja valaki a Pi-t. Én pár fontos alkalmazást alapból telepíteni szoktam. Ezek a következők: MC, filezille, synaptic, gparted, iperf.

Kicsit részeltessen a programokról:

  • Synaptic Debian csomag kezelő, ha grafikus felületről telepítek valamit csak ezt használom
  • MC terminálban használható két paneles fájlkezelő beépített szerkesztővel, és sok egyéb jól használható segédeszközzel, teljes neve Midnight Commander
  • filezilla ftp kliens
  • gparted Gnome partíció kezelő
  • iperf hálózati segéd eszköz sebesség méréshez

Szoftverek telepítése

Két megoldás is használható alapból a telepített rendszeren. A szoftvertelepítő, vagy terminálból az APT. Mindkét alkalmazással fel lehet telepíteni bármelyik csomagot. Az alkalmazások megtalálhatóak a menüben.

Grafikus felületen a Beállítások menüből lehet indítania szoftvertelepítőt. A neve Ad/Remove software.

Buster alatt a menüben a Kellékek résznél található az LXTerminál.

Szoftvertelepítő használata

A szoftvertelepítő elindítása után a bal felső oldalra lehet beírni a keresett csomag nevét. Vagy a bal oldali listában levő elemekre kattintva megjelenek a kiválasztott csoportba tartozó csomagok. Telepítéshez csak a név előtti dobozba kell tenni a pipát, eltávolításhoz pedig törölni a pipát. Majd az OK gombra kattintani a jobb alsó résznél.

Mivel és a Synaptic-ot kedvelem jobban, és grafikus felületen csak azt használom, így az volt az első amit feltelepítettem.

Synaptic telepítése Raspbian Buster-en.

A tényleges telepítés előtt jön a jelszó kérés, mivel a telepítéshez root jogok szükségesek. De a Buster-ebn alapbol be van már állítva a sudo, így a bejelentkezett felhasználó jelszavát kell megadni.

Telepítés előtti jelszó kérés.

Telepítés Synaptic-al

Most, hogy már fent van a Synaptic, ennek a használatát mutatom be pár példával. Elöször egy rendszer frissítés majd két program telepítése jön. De a módszerrel bármit fel lehet telepíteni. A Synaptic telepítés után a Beállítások menüből érhető el. És inditása után egyből kéri a jelszót az aktuális felhasználóhoz. Ez a szokásos sudo eljárás.

Synaptic jelszó kérés.

Először jöhet a rendszer frissítése. Ez érdemes elvégezni a csomagok telepítése előtt mindig. Főleg akkor, ha havonta vagy ritkábban van valamilyen csomag telepítve.

A frissítés elvégzése nagyon egyszerű. Csak pár lépés az egész. Először a Frissítés gombra kell kattintani. Ekkor letöltődnek a csomaginformációk. Érdemes a bal oldali listából az Állapot-ot kijelölni. Mivel akkor a fenti elemek között látható, ha van frissíthető csomag. Szerencsére vannak ilyenek, így csak meg kell nyomni a Minden frissítés kijelölése gombot. Utána pedig az Alkalmaz gombra kell kattintani.

Csomag frissítések keresése Synaptic-al.

A folyamat elkezdése előtt még megjelenik egy ablak. Ahol még lehet választani, hogy legyen telepítés, vagy sem. Plusz egy összefoglaló a telepítésről, csomagokról, méretükről. Itt pedig az Alkalmaz gombra kell kattintani.

Csomagok telepítése Synaptic-al.

A letöltés és telepítésről végig látható egy folyamat jelző, és egy részletes lista, hogy éppen melyik csomagnál tart a rendszer.

Folyamat jelzés az aktuális telepítésröl.

Programok telepítése nagyon egyszerű a Synaptic alatt. A Keresés gombra kattintva a megjelenő ablakba kell beírni a csomag nevét. Vagy a bal oldali lenti lehetőségere kattintva, különböző csoportokba rendezve megkeresni a programot. Az MC telepítéséhez, csak be kell írni a kereső mezőbe. És a listában látható is. Ha túl sok program jelenik meg akkor érdemes a teljes nevét megadni egy adott programnak, hogy minél pontosab b találta legyen.

MC keresése Synaptic-ban.

A telepítéshez nem kell mást tenni, mint az MC soron jobb egérgomb és a Kijelölés telepítésre lehetőséget választani.

MC kijelölése telepítésre Synaptic-ban.

Ha olyan program van telepítésre jelölve aminek vannak egyéb függőségei is, akkor azok is telepítve lesznek. Ilyenkor megjelenik egy ablak amiben ezt kell nyugtázni a Kijelölés gombbal.

MC függőségeinek kijelölése Synaptic-ban.

És végre nincs más hátra mint az Alkalmaz gombra kattintani. És elkezdődik a kiválasztott program telepítése.

Ha több programot kell telepíteni, arra is van lehetőség, meg kell keresni a programokat, kijelölni telepítésre, és egy újabb keresést indítani, azt a csomagot is kijelölni telepítésre. És a végén kattintani az alkalmaz gombra. A lenti képen látható az összegzés két program telepítése során.

MC & filezilla telepítése Synaptic alatt.

Ilyen egyszerű a programok, csomagok telepítése Synaptic használatával. Így könnyen és egyszerűen fel lehet telepíteni azt a pár programot amit a bejegyzés elején megemlítettem.

A bejegyzés a következő oldalon a terminálból, telepítéssel folytatódik.