Egyszerű sebesség tesztek elvégzéséhez nem is kell más mint gnome-disk. Feltételezve, hogy Linuxot használ valaki Gnome asztali környezettel. Ebben a leírásban ezt az eszközt mutatom be három SD kártya sebesség tesztelésével. A tesztekre azért volt szükségem, mert hibás lett egy SD kártyám amin egy Raspbian Jessie futott. Meg kellett néznem, hogy melyik a legmegfelelőbb egy újabb telepítéshez. Így a két lényeges paraméter az írási és olvasási sebesség. Amit ez a kis program pont meg tud mérni. Persze sok minden mást is tud. Hiszen egy komplett lemezkezelő alkalmazás a Gnome alatt.

Program indítása

Kétféle módszert mutatok ahogy indítani szoktam a programot. Vagy Gnome alol, vagy terminálból.

Indítás Gnome alól

Terminálból indításhoz nem kell más mint kiadni a következő parancsot:

webmaster@shadow:~$ gnome-disk

Bármelyik módszer használatával a következő ablak jelenik meg. Persze az, hogy milyen eszközök vannak csatolva a rendszerhez az minden gép esetében más és más. A képen éppen egy 8GB-os eszköz van csatlakoztatva. A partíciót az írási sebességteszt elölt le kell választani, ezt a stop gombra kattintva lehet elvégezni. Az olvasási teszthez nem kell ezt elvégezni.

Az SD kártyán egy Jessie van telepítve Raspberry Pi-hez.

A jobb felső sarokban levő ikonra kattintva jelenik meg a menü amiből a Lemez teljesítménytesztje… pontot kell választani. A bal oldali listában az a meghajtó legyen aktív amelyiken a tesztet akarod elvégezni. A megjelenő ablakban válaszd ismét a Teljesítményteszt indítása… gombot.

Sebesség teszt indításának előkészítése.

A megjelenő ablakban lehet beállítani a paramétereke, én a gyorsabb eredmény elérése végett, a következő beállításokat végeztem el. A minták számát 20-ra állítottam a mintaméretet pedig 5MB-ra. Az Írási teljesítményteszt-et pedig bepipáltam. De ha sok időd van akkor lehet nagyobb méretű tesztfájlokat és több mintás tesztelést is beállítani. Ha kész vagy kattints a Teljesítményteszt megkezdése… gombra.

A gyári beállításoktól eltérő gyors teszt beállításai.

Felugró ablakban meg kell adni a felhasználói jelszót a SUDO-nak. mivel a tesztekhez root jogosultság is kell.

Jogok kérése a teszteléshez.

SD kártya sebességteszt eredmények

Három kártyát teszteltem, egy amin futott a régi rendszerem és a boot partíciója meghibásodott. Plusz volt kéznél még két darab szerencsére.

Ezen a kártyán van a régi rendszer, ezt azért teszteltem le, hogy lássam mit tud. Valószínű amikor pár éve telepítettem rá a régi rendszert akkor is csináltam tesztet, de már nem emlékeztem az eredményekre. Ez egy SanDisk Ultra 8GB-os kártya.

Írási sebesség: 5,3 MB/s

Olvasási sebesség: 14,6 MB/s

Egy névtelen 16GB-os kártya. Tényleg semmi nincs ráírva, kivéve a mérete. Ez az írási sebességén látszik is, nem a leggyorsabb. Talán mobilba el is menne, ha csak a fényképeket teszi oda. Viszont itt ahol a rendszer frissítésénél azért jól jön a teljesítmény.

Írási sebesség: 2,6 MB/s

Olvasási sebesség: 15,2 MB/s

És a befutó legalábbis a három kártya közül. Szintén egy SanDisk kártya, ez egy 16GB-os. Az írási sebessége ennek volt a legjobb. Az olvasási sebességek nagyjából hasonlóan alakultak. Így az új rendszert erre teszem, meglátjuk hosszút távon működés közben milyen lesz.

Írási sebesség: 6,3 MB/s

Olvasási sebesség: 15,1 MB/s

A gnome-disk alkalmazással néhány perc alatt el lehet végezni egy egyszerű sebesség tesztet. Arra mindenképpen jó, hogy több kártya közül ki lehet választani a legmegfelelőbbet.