Raspberry PI a mikró számítógép,vagy Málna PC. Mi az amit várhatunk egy PI3-tól? Nos csak a fantázia szab határt. 4 x 1.2 GHz processzor, 1GB ram, WiFi, bluetooth. LAN 4 USB, és végül 40 GPIO port.
És ez még nem minden 5V 1A fogyasztással, ami valljuk be nem rossz eredmény. Persze Arduino és ESP8266 tekintetében ahol 100mA fogyasztásokról beszélhetünk mégis csak több de egy asztali géphez képest elenyésző. Teljesítmény tekintetében az ARM processzorok jól tejesítenek így azokra nem lehet panasz.

Mi van a dobozban?

Egy barna kis csomag amiben a lapka van, Raspberry PI és element14 logókkal. Ez engem meg is lepett más gyártok által csomagolásra használt antisztatikus nejlon cuccaival szemben. De mindenesetre egész pofás volt első látásra, gondolom a gyártó ezt már környezetvédelmi megfontolásból tette. Van még benne több nyelvű gyors talpaló az eszköz üzembe helyezéséhez, magyar nyelvet ne keressetek. És egy biztonsági útmutató szintén magyar nyelv nélkül. Ha valaki csak az alaplapot rendelte akkor szükség lesz még legalább egy SD kártyára és első indításkor egy HDMI-s eszközre. De erről bővebben lejjebb.

Specifikáció

 • Quad Core 1.2GHz BCM2837 CPU – 64bit
 • 1GB SDRAM
 • BCM43143 WiFi & Bluetooth Low Energy
 • Wi-fi (802.11 b/g/n, 2,4 GHz)
 • Bluetooth 4.1 Classic, Bluetooth Low Energy
 • 40pin-es kiterjesztett GPIO
 • 4 x USB 2.0 port
 • 4 pólusú jack a sztereó hang és kompozit videó kimenethez
 • HDMI kimenet
 • CSI kamera port csatlakozó a Raspberry Pi kamera részére
 • DSI Display Port csatlakozó érintőképernyőhöz
 • Micro SD kártya csatlakozó

Fontos megjegyezni a gyártó átalakított SD-kártya olvasóval szállítja a PI3-at. Az ígéretek szerint ezzel a típussal már nem lesz probléma. Mivel nekem ez az első Pi-m így erre nem tudok mit mondani eddig gond mentes, bár én egyszer beraktam a kártyát és azóta megy az eszköz. A specifikáció tekintetében minden magáért beszél. Méretét tekintve 85x56mm magassága kb. 20mm. És itt meg is jegyezném, hogy rengeteg igényes jó minőségű dobozt lehet hozzá beszerezni.

Első indítás

Mielőtt mindenki elrohanna egy PI-t venni azért gondoljunk bele nem a játékosoknak inkább a játékos kedvűeknek készült ez a cucc. Érdemes a neten körülnézni, hogy mi mindent lehet vele kezdeni. De ha már megvan akkor a Raspberry saját oldalát kell jobban átnézni ott mindenre megadják a választ. Link itt: www.raspberrypi.org. Így mielőtt bekapcsolnád, de mivel, hoppá nincs is rajta kapcsoló semmi sem power sem reszet. Nos ez 2 dolgot is sejtet legalábbis nekem valószínű elég stabil ahhoz, hogy ne keljen gyakran resetelni. Másodszor pedig nem kell kikapcsolni. Mint jeleztem ez az én véleményem. Csak be az 5V-os táp a mikro USB csatlakozóba és kész már bootol is, persze abban az esetben, ha van benne SD kártya. SD kártya nélkül nem indul nem tesz semmit, csak SD kártyával működik.

Vélemény

Az első benyomások pozitívak, ár érték arány is jó, jelenleg Magyarországon 15eFt körüli áron lehet beszerezni, külföldről ez még valamivel olcsóbb is. A felhasználhatósága szinte korlátlan, otthonvezérlés, robotika, programozás, média eszköz. Sorolhatnám még a felsorolást, de csak fantázia kérdése az egész.