Ebben a rövid bejegyzésben a PlatformIO telepítését mutatom meg Visual Studio Code alá. Néhány érdekesség a PlatformIO-ról, aminek a háterében a szabad programozás áll. Támogatja a több platformos programozást egy eszköz alatt. Ez egy olyan IDE amivel rengeteg mikrokontroller típus programozható. Ezért érdekes és kötelező annak aki ESP8266-os vagy ESp32-es, vagy Arduino eszközöket használ.

Számomra pont a fent leírt eszközök miatt fontos, könnyedén lehet programot írni bármelyik platformra. És a VSC alá telepíthető, így egy programot használhatok szinte mindenre.

Telepítés

Alapként a VSC-nek már telepítve kell lennie. Itt egy leírás a VSC telepítéséről amit régebben írtam. Ha van VSC akkor már csak pár kattintás van hátra, természetesen nem csak VSC alá telepíthető, az ATOM-on is lehet vele dolgozni.

A telepítéshez a bal oldali “Extensions” ikonra kell kattintani, majd beírni a kereső mezőbe: platformio. Rákattintani a megjelenő találatok között a paltformio IDE-re. A jobb oldali ablakban pedig rákattintani az “Install” gombra. És indul is a telepítés.

A telepítés végeztével az alsó oldalon felugrik egy információs ablak, aminél már csak rá kell kattintani a “Reload Now” gombra. Az újratöltés után már használható is az új programozó eszköz.

Az indításhoz csak a bal oldalon megjelenő ikonra kell kattintani, majd az “Open” menü elemre. Ekkor megjelenik a jobb oldali ablakban a kezdő képernyő és a középső részen a PlatfromIO ikonjai. Ezekkel lehet további kiegészítőket, vagy könyvtárakat telepíteni.

Ezzel kész is már használatra kész. Én az utóbbi időben csak ezzel programozom az eszközöket amikkel tesztelek. Plusz a kész ESP projektek forráskódjait is ezzel fordítom le.

IDE kategória további bejegyzései: