Debiannal való megismerkedésem 2007 februárjában kezdődött. Előtte is már Linuxot használtam, kipróbáltam a Mandrivát, Ubuntut. De jó ideig a SUSE-t használtam.
Egészen a 10.2-es kiadásig SUSE volt nálam a király, és jött a DEBIAN, azóta is ezt használom, PC-n és laptopon is. Talán pont az a különbség tetszett meg benne, amiben a SUSE már előrébb járt. Újra vissza kellett lépni egyet. Nem azt mondom, hogy az alapoktól kellett kezdeni a megismerését, de az átállás nem volt zökkenő mentes.

A logóról

Mindegyik kiadás megadja a hozzá tartozó média elemek kinézetét specifikációját, nincs ez másképp a Debiánnal sem. Így amikor egy logót is közzé tesz valaki illik az eredetit megjeleníteni.


Debian logo, forrás debian.org/logos.

Debian verziók

A Debian számos remek dologban kiemelkedik a Linux kiadások közül. Megbízhatóság, stabilitás, biztonság. Sorolhatnák még pár dolgot, de ez nem a reklám helye. Inkább leírom a saját benyomásaimat, tapasztalataimat. Alapból 3 féle verzió elérhető, stabil teszt verzió, instabil. Ezekről többet itt olvashatsz itt: https://www.debian.org/releases/.

Egyszerű, de nagyszerű.

Vissza az Etch-hez. Elsőre igencsak fapadosnak tűnt, de aztán kiderült, hogy ami egyszerű az nagyszerű is. Gyors stabil Gnome lett az elsődleges grafikus felületem. Csak alap csomagokkal telepítettem, desktop beállításokkal, majd jöttek a saját cuccaim. Apache, MYSQL, LibreOffice. És ami már gond volt, az NVIDIA kártya beindítása 3D-ben. Na ez már nem volt a legegyszerűbb feladat. Ide már kellett az internet olvasgatása, de sokszor már olyan szintre jutottam, hogy nem is tudtam elindítani az X-et. Jött a w3m ami egy terminál internet böngésző. Így már minden ment szépen, első virtuális terminálban a w3m futott, másodikiban pedig próbálgattam a beállításokat Xorg.conf-ban, és apt-get-tel tettem fel a szükséges csomagokat. És néhány csomag letöltése után máris volt 3D is az NVIDIA kártyával. Tesztként futhatót az UnrealTournamet II Linuxos verziója.

Fapados, vagy modern?

Senki ne riadjon el a Debián kipróbálásától a fenti kis leírás miatt. Ma már ez nem így van, régebben rengeteget kellet olvasgatni, hogy melyik csomagot érdemes használni egy-egy videokártyához, nyitott vagy zárt fejlesztésűt. A jelenlegi stabil kiadás Jessie névre hallgat.  2015 áprilisa óta elérhető én már egy régebbi laptopon is ezt használom és probléma mentessen települt mindent felismert. Minden működik WiFi, web kamera. Csak ajánlani tudom a Debiánt kipróbálásra és végleges használatra is

Debian kategória további bejegyzései: