Az ATOM nem más mint egy hekkelhető szövegszerkesztő. Hivatalosan egy nyílforrású szöveg és forráskód szerkesztő. Amit a GitHub finanszíroz és a Chromium-ra épül. Vagy több ennél? Bizony több és ez a több az oka amiért elkezdtem használni. Ez nem más, mint támogatja a Node.js-el való modulok írását. És rengeteg modul található hozzá. Így egy komoly fejlesztő eszközzé alakítható.

Atom letöltése

Letöltés a weboldalról itt, Linux alól megnyitva az oldalt .deb és .rpm kiterjesztésben lehet, plusz a forrás is elérhető ugyanitt. Mivel Debian-ra lesz telepítve a .deb fájl kell letölteni.

Telepítés terminálból

Szokásos parancssoros telepítéshez csak pár egyszerű lépés kell. Abban a könyvtárban ahol a letöltött fájl található csak ki kell adni az apt install -F parancsot.

~sudo apt install -f ./atom-amd64.deb

Telepítés után már indítható is a program. Terminálból:

~atom

Vagy Gnome alól beírva a kereső mezőbe: atom.

Testreszabás

Az első indításakor megjelenő képernyő, amit bármikor el lehet érni a Help/Welcome Guide menü elemre kattintva.

Atom első indítása

A Choose Theme elemre kattintva megjelenik egy külön ablakban egy egyszerű beállító felület, ahol be lehet állítani a témát. Két választás van külön-külön lehet beállítani a felülethez és a kód kiemeléshez. Pluszban lehet még keresni az alap kinézeten kívül is a lenti kereső mezővel.

Atom kinézet megváltoztatása

Modulok telepítése

Rengeteg modul van hozzá készítve, telepítésükhöz nem kell márt tenni, mint az Install Package elemet használni. Majd az Open Installer-re kattintani.

Atom csomagok telepítése

A megjelenő ablakban lehet beírni a keresési feltételt és a megjelenő listából lehet választani. Itt éppen a PHP szóra kerestem rá. A program egyből rengeteg eredményt adott.

Atom PHP csomag keresése

Egy kiválasztott bővítményre kattintva új ablakban bégtömb információt lehet olvasni róla. Ha megfelelő lehet telepíteni.

Atom ide-php bővebben

Fájl szerkesztés

Betöltve egy HTML fájl. Persze bármilyen szöveges fájlt lehet szerkeszteni. Én itt egy régebbi HTML fájlt használok.

Atom HTML fájl megnyitva

És máris látható a könnyed szerkesztés, elég beírni a használni akart parancs , funkció, vagy szó kezdő betűit. A program egyből felajánlja a lehetőségeket. Így sokkal gyorsabb kód írást lehet elvégezni.

Atom fájl szerkesztés könnyedén

Ezzel kész is a telepítés az Atom használható. Persze a testleszabhatósága a legnagyobb előnye. Így nincs más hátra, mint a megfelelő modulok feltelepítés, és használata.

IDE kategória további bejegyzései: