Egy jó ideig nem kellet használnom a netBeans-t. Így csak a napokban vettem észre, hogy mi történt vele. Jelenleg elérhető verzió a netBeans 11.2-es. De nem ez az érdekes, hanem valami más történt, átkerült az Apache szárnyai alá. Ami remélhetőleg életben tartja a projektet és talán jót is tesz neki. Rengeteg oldalon olvashatóak különböző elméletek, hogy miért is került más fejlesztők kezei közé a projekt. De én nem ezzel foglalkozok most. Ebben az írásban néhány egyszerű lépésben megmutatom, hogyan lehet telepíteni Debian-ra a netBeans ezen verzióját.

De mi is a netBeans

Röviden egy IDE. Egy kicsit másképp fogalmazva egy nyílforrás kódú fejlesztő környezet. Ami rengeteg programozási nyelvet támogat. Folyamatosan karbantartott pluginokat használ. És nem utolsó sorban számtalan eszközzel támogatja a programozókat, fejlesztőket. Néhány alapból támogatott nyelv: PHP, C++, JAVA, HTML.

Java ellenőrzése

Első lépésként a JAVA-t kell ellenőrizni, a netBeans-nek kell legalább a JAVA JDK 11. Ha ennél a verziónál kisebb van a rendszeren akkor azt frissíteni kell. Először is ellenőrzés képen érdemes a következő parancsot beírni egy terminálba:

java -version
openjdk version "11.0.5" 2019-10-15
OpenJDK Runtime Environment (build 11.0.5+10-post-Debian-1deb10u1)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 11.0.5+10-post-Debian-1deb10u1, mixed mode, sharing)

Ha a JAVA telepítése rendben van akkor jöhet is a telepítés. Viszont ha több JAVA verzió van a rendszerre telepítve, akkor érdemes beállítani a megfelelőt. Ehhez a lenti parancsra lesz szükség ami megmondja a telepített JAVA elérését.

update-alternatives --config java
There is only one alternative in link group java (providing /usr/bin/java): /usr/lib/jvm/java-11-openjdk-amd64/bin/java
Nothing to configure.

Már nincs is más hátra mint root joggal, vagy a sudo parancs használatával a kedvenc szövegszerkesztőben szerkeszteni a lenti fájlt. Ez csak annyit jelent, hogy be kell másolni a fájlba a JAVA elérési útját.

/etc/environment

JAVA_HOME="/usr/lib/jvm/java-11-openjdk-amd64"

Ha ez mind megvan akkor jöhet a lényeg a telepítés pár egyszerű paranccsal.

Telepítés

A telepítéshez nem kell semmi más mint 2 egyszerű parancs. Persze akinek már telepítve van a snap alkalmazás annak csak egy sort kell beírnia egy terminálba. Telepítsük fel a lenti két programot.

sudo apt install snap snapd-xdg-open

Majd a lényeg telepítsük fel a netBeans-t, ezzel az egyszerű paranccsal.

sudo snap install netbeans --classic

Most pedig a próba indítsuk a programot terminálból, ha már úgyis azt használtuk a telepítéshez.

netbeans

És itt is a vége

Kész is van egy használható fejlesztő eszköz. Nincs más hátra mint használni. Én csak pár dologra használom, főleg PHP, de még C++-t is csak ezzel szoktam fejleszteni. Viszont már pár kis alkalmazást is fejlesztetem ezzel a rendszerrel Androidra.

Remélem lesz rá időm és a használatáról is írok pár bejegyzést.

IDE kategória további bejegyzései: